Header image

Harmonikák javítása

Kis javítás

Kis javításba tartoznak azok a javítások, amiket meg lehet várni. Ilyen például egy-két elhangolódott nyelvsíp beállítása, törött sípok cseréje, szíjak cseréje, beállítása, mechanika kisebb javítása.

Közepes javítás

Ennél a javításnál, a munka jellegétől függően, már rövidebb időre nélkülöznünk kell a hangszerünket. Ilyen például a váltómechanika beállítás, billentyűzet párnázás beállítás, basszusmechanika javítás, légszerkrény javítás, általános karbantartás (tisztítás, hangolás).

Nagy generáljavítás

A nagy generáljavítást általában 1 hónapos határidővel szoktam vállalni. Generáljavításkor a harmonika teljes felújítására kerül sor, amitől a hangszer életkora jelentősen meghosszabbodik. Az így készített hangszert 3 hónap elteltével vissza kell hozni, hogy a finomabb beállításokat el tudjam végezni (mechanika, utánhangolás). Minden generáljavított harmonikára 5 év garanciát vállalok.

Hangolás

Minden harmonika (még az új is) a rendszeres használat mellett bizonyos idő elteltével kisebb-nagyobb mértékben elhangolódik. A német harmonikák általában 440Hz-re, az olasz hangszerek 440 vagy 442Hz-re vannak hangolva. Ideális esetben 1-2 nap alatt elkészül a hangolás, de ha nagyon szennyezettek a nyelvsípok (por, rozsda), akkor a hangolás hosszabb ideig is eltarthat. Két féle hangolás közül lehet választani: általános karbantartó hangolás, vagy koncert minőségű hangolás.

Polírozás

Ez a művelet a hangszer szétszedésével jár, a harmonika fényezése javítható vele. Kisebb karcolások eltüntetésére alkalmas.

Állapotfelmérés

Kérésre harmonikák állapotának felmérését, valamint szakvélemény készítését is vállalom.