Header image

Hogyan vásároljunk harmonikát?

Először el kell döntenünk, hogy új, vagy használt hangszert szertnénk. Ezzel tulajdonképpen azt is eldöntjük, hogy mekkora összeget áldozunk a harmonika vásárlására. Míg egy új hangszer több százezer forintba is kerülhet, addig egy használthoz pártízezer forintért is hozzájuthatunk.

Az új harmonika vásárlásánál, ha katalógusból választunk hangszert, addig semmi esetre sem fizessük ki az árát, amíg ki nem próbáltuk, hogy valóban azt tudja-e amit elvártunk, elképzeltünk a harmonikától. Itt elsősorban a kezelhetőségére, a hangszínvilágára, súlyára, méretére gondolok. Tapasztalatból tudom, hogy a harmonikával való első találkozás annyira lenyűgözi a leendő tulajdonost, hogy nem figyel ezekre az apró dolgokra, és amikor már mevette, hazavitte, akkor jön rá, hogy az őneki túl nagy, túl nehéz és még a hangja sem tetszik. Lehetőleg azt a hangszert vagyük meg amit kipróbáltunk, és ne egy másikat, amit a raktárvól kipróbálás nélkül akarnak eladni.

Ezek a jótanácsok használt hangszer vásárlásánál is érvényesek, csak amíg az új nagyszerre a hangszerüzlet és a gyártó cég garanciát vállal, addig a használtra nincs ilyen, kivéve, ha hangszerkészítőtől veszzük meg. Egyes régi harmonikák jobb minőségben készültek, mint a mai hangszerek, de a veleépített különböző alkarészek, anyagok elöregedése végett javítás, felújítás nélkül már nem megbízhatóak, vagy nem élvezhető a hangjuk. Nagyon fontos, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a külső szép, esztétikus, hibátlan megjelenés nem utal a harmonika állapotára, megbízhatóságára. Egy 40 éves harmonika, amit az elmúlt 30 évben nem használtak, álló állapotában ugyan úgy tönkrement, mintha használták volna. Ha első alkalommal válsárolunk, mindenképpen vigyünk magunkkal olyan személyt, aki már régebb óta harmonikázik, hiszen ő már tudja, hogy mire kell odafigyelni. A bolhapiacon vásárolt harmonikától sok jóra nem számíthatunk, sokszor a hangszer megvásárlására kiadott összeg többszörösébe kerülhet mire megjavíttatjuk.

Még valami: egy 10-éves gyermeknek nem biztos, hogy egy 120/B-os harmonikát kell megvenni azzal az indokkal, hogy majd belenől. Ügyeljünk a testi adottságokra és az egyén tudásszintjére, hiszen a harmionikát nem egy életre kell megvásárolnunk, azt később, pár év múlva lecserélhetjük egy hozzánk megfelelőbbre.